Noyes Hospital Saunders Surgical Center

Noyes Memorial Hospital had no major improvements to its Surgery Department or ICU since the hospital was constructed in 1972.  The need for larger and technology integrated OR’s as well as larger more private ICU rooms led to a Master Planning effort from 2003 thru 2005. One goal of that plan was to look for the best location for an addition while preserving expansion area for another department that will eventually need space.  The conclusion of the study placed an addition to the south of the hospital, beside the existing surgery area. The addition has Surgery on the 17,250 SF first floor and ICU on the 6,800 SF second floor adjacent to Med/Surg. Both departments were able to be phased without disruption in each case their current locations will be used to help meet the expanding needs of another growing service.

The Surgery improvements include four well sized OR’s around a compact clean core. The operatory suite is surrounded by a sub-sterile corridor that has alcoves for equipment storage.  The OR’s are equipped with booms for the latest in surgical support. Rooms are paired with a flash sterilizer between. The sub-sterile corridor connects to prep and recovery as well as the decontamination area where some equipment can be cleaned, sterilized and assembled, ready for the next case. Other equipment will be taken down one floor to central processing. 

Patients are prepped and recovered in a suite with twenty-three private bays. Position and flow determined where prep, PACU, and stage-two recovery would be. There is flexibility for the morning prep “rush hour” and the afternoon stage-two recovery rush.

Exam and treatment rooms are positioned close to the entrance for the center. Treatment patients can be recovered in the stage-two area immediately adjacent. Support offices are located near the entry except for clinical coordinators who are near the OR’s. Waiting and reception are very near an entrance to the hospital for ease of drop-off and pick-up.

Careful consideration was given to integrating the addition with the campus architecture. Materials and colors were selected to match the existing. The massing, forms and details give the addition the feel that it has always been there, the hallmark of a good design.